Je eigen verse biologische melk tappen, rechtstreeks uit de wei. Tot 2 oktober 2020 kon je terecht bij mijn Mobiele Melktap op de Luttekeweg 1 in Zwolle, net ten noorden van de Aa-landen. In het weide seizoen was de melktap elke dag geopend van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. De melk kost één euro per liter. Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen. Ook zijn er glazen literflessen te koop voor één euro per stuk. Deze zijn geschikt voor hergebruik en kunnen afgewassen worden. U kunt met muntgeld of contactloos/met pin betalen.

De verse biologische melk is afkomstig van een kudde biologische MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) koeien. Dit roodbonte ras staat bekend om de volle en romige melk. De koeien zijn dag en nacht buiten, eten enkel gras en grazen op de natuurgronden rondom de Dijklandhoeve. De melkstal staat in het land, met mijn trekker en melkkar rijd ik naar mijn melkstal toe. De koeien worden gemolken in een traditionele doorloopwagen, die fungeert als mobiele melkstal.

Met melkbussen vol verse melk keerde ik twee keer per dag terug naar de Dijklandhoeve. Na het melken wordt de melk gefilterd, gekoeld en vervolgens in de melktap gedaan. Met de melktap tap je de melk dus echt rechtstreeks van de koe. In de avond, om 19:30 uur, was het ook mogelijk om verse warme melk te kopen; mensen brachten emmer of jerrycan mee, die rechtstreeks vanuit de melkbus gevuld werd. Wil je meer weten of zien hoe de Melktap werkt? Bekijk dan deze video op RTV Focus Zwolle, check dit mooie item op RTV Oost of lees dit artikel in de Stentor.

In mijn melktap lokaal vonden mijn klanten tevens enkele recepten, meer achtergrondinformatie over rauwe melk en foto’s van de koeien. Tijdens mijn Melktap Opening serveerde ik een yoghurt; bereidt door één van mijn trouwe klanten. Voor het recept is inmiddels veel belangstelling, je vindt het recept om yoghurt te maken via deze link!

foto’s: Veenstra Visueel

Je vindt de mobiele boer op de Dijklandhoeve, een locatie van de Zwolse Stadslanderijen.


@