Biologische melk van de mobiele boer

Begin juni start ik als mobiele boer op de Dijklandhoeve in Zwolle. Dit erf met groene landerijen ligt aan de rand van de wijk Aa-landen en vormt de toegang tot het natuurgebied aan de noordzijde van de stad, langs het Westerveldse bos, het Zwarte Water en de Vecht. Op de natuurgronden nabij de Dijklandhoeve ga ik een kudde van zes MRIJ koeien houden. Dit IJsselvee, nu bekend als het Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) is een ras dat van oorsprong thuishoort in ons rivierenlandschap.

Mijn aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van biodiversiteit. Op de natuurgronden groeien wilde planten, kruiden en diverse soorten grassen en bloemen. De mest van de koeien zorgt voor volop leven door insecten en is goede voeding voor een gezonde bodem. De koeien grazen 24 uur per dag op de natuurgronden en worden twee maal daags in mijn mobiele melkstal buiten gemolken. Met trekker en weidetank rijd ik terug naar de Dijklandhoeve, om de verse melk in de koeltank te bewaren.

Ik wil mensen kennis laten maken met de koe. Koeien zijn onmisbaar in het ecosysteem, zetten gras om in hoogwaardige eiwitten en bieden een geweldig aanzicht in het landschap. Het werken met en zorgen voor dieren is niet alleen mooi en dankbaar, dieren laten ook zien hoe ingenieus de natuur in elkaar zit. Juist door de koeien buiten te melken – en door zo dus écht zichtbaar te zijn – wil ik Zwollenaren in contact brengen met de koe en het verhaal achter ons voedsel.

Vanaf medio juni kan iedereen dagelijks verse biologische melk tappen op de Dijklandhoeve, gelegen aan de Luttekeweg 1. Daarnaast kun je in de boerderijwinkel terecht voor een compleet versassortiment van collega-boeren en tuinders van de Zwolse Stadslanderijen. Samen laten we zien dat een kort afzetkanaal zorgt voor een nette prijs voor vers, biologisch voedsel met een minimale milieubelasting – én van Zwolse bodem!

Nu al interesse in MELK?
Neem contact op via ellen@demobieleboer.nl of 06 10296187.

MELK is een samenwerking tussen de mobiele boer en de Zwolse Stadslanderijen.

foto’s: Veenstra Visueel


@