In de ‘corona zomer’ van 2020 weidde ik voor het eerst een kudde MRIJ koeien in het gebied de Dijklanden in Zwolle. De melktap en het melken in een doorloopwagen in het weiland, werden met veel enthousiasme ontvangen door het Zwolse publiek. Voor mij de mooiste én meest leerzame zomer ooit, hier vind je meer informatie over mijn buitenmelk avontuur en toekomstplannen:

In het weideseizoen van 2020 kon je dagelijks terecht bij mijn Mobiele Melktap op de Luttekeweg 1 in Zwolle. De verse biologische melk was afkomstig van een kudde MRIJ (Maas-Rijn-IJssel) koeien. De koeien waren dag en nacht buiten, aten enkel gras en graasden op de natuurgronden rondom de Urksteeg en Kolksteeg. Met trekker en melkkar reed ik naar mijn melkstal in het land. De koeien molk ik in een traditionele doorloopwagen, die fungeert als mobiele melkstal.

Met melkbussen vol verse melk keerde ik twee keer per dag terug naar de Dijklandhoeve. In de avond, om 19:30 uur, was het ook mogelijk om verse warme melk te kopen; mensen brachten emmer of jerrycan mee, die rechtstreeks vanuit de melkbus gevuld werd. Wil je meer weten of zien hoe de Melktap werkt? Bekijk dan deze video op RTV Focus Zwolle, check dit mooie item op RTV Oost of lees dit artikel in de Stentor.

Aangezien ik sinds 2021 niet meer in Zwolle woon, wordt dit concept in Zwolle voortgezet onder de naam ‘Mobiele Melkerij Dijklanden’. In samenwerking met boer Harold van Vilsteren draagt een groep van jonge boeren en boerinnen dit weideseizoen zorg voor de kudde koeien. Bijzonder is dat zij alle vijf in een rijtjeshuis wonen, niet van boeren-komaf zijn, studeren op een landbouwschool én boer willen worden. Voor hen in ieder geval een eerste kennismaking met de doorloopwagen!

Na een inwerkperiode in juni is de Melktap op locatie de Dijklandhoeve (Luttekeweg 1, Zwolle) weer volop in bedrijf. Dit jaar kun je bij de melktap óók terecht voor eieren en kaas uit Zwolle. De boerenkaas is afkomstig van Kaasboerderij de Huppe, de biologische eieren van de kippen die rondom de mobiele kippenkar in Berkum scharrelen. Hopelijk weten alle klanten de tap weer net zo goed te vinden als vorig jaar!

foto’s: Veenstra Visueel


@