In juni 2020 werd ik parttime boer. Ik maakte deze keuze in de eerste plaats omdat het me enorm veel plezier brengt. Het zorgen voor en samenwerken met koeien vind ik iets ingenieus. Koeien zetten gras om in hoogwaardige eiwitten: in melk, dat wij als mens verder (kunnen) verwerken tot voedzame producten. Ik vind het leerzaam om de rol van boer van binnenuit te beleven. Om letterlijk te zien en voelen wat er aan vooraf gaat, voordat melk in een pak of fles belandt.

Een bedrijfsvoering met een kleine kudde is niet te vergelijken met wat “normaal boeren” is; dat heb ik inmiddels vaak gehoord. Echter is de manier waarop ik boer, óók een manier, én een manier om flexibel te kunnen zijn. Buiten melken was altijd al een droom, een beeld waarin ik mezelf tussen Oud-Hollandse koeien zag. Het corona virus zorgde er voor dat ik beduidend minder projectwerk had, ik kreeg de mogelijkheid om tijdelijk grond te kunnen huren en er stond een doorloopwagen te koop. Dus dit alles resulteerde in mijn mobiele boer plan voor de weideperiode van 2020.

Ik ben er van overtuigd dat ik een vorm van het nieuwe boeren heb laten zien en verkend. Met de dieren ben ik een schakel geweest in verhoging van de biodiversiteit en hernieuwde waardering voor koeien in het landschap. Ik heb door mijn vele gesprekken met klanten kunnen vertellen over de bron van ons voedsel en de voorwaarden voor gezonde melk.

Dit alles heb ik niet kunnen doen zonder de betrokkenheid van:
Annette Harberink en de mensen van Natuurderij Keizersrande // Harold van Vilsteren van Melkveebedrijf Het Rode Huis // Familie Middag // Mijn ouders, broer en zus // Mijn vrienden // Julie Zevenbergen // Veenstra Visueel en Sigrid Spier // Alfa Accountants // Niens Vilsteren // Holland Utrecht B.V. // DAP Olst-Wijhe // VKON // Fruit van Nien // Bloementuin Zwolle // Boerderij Groot Brandenborch // Eko de Eerste // Boerderijwinkel de Dijklandhoeve // en last but not least: alle klanten!

foto’s: Veenstra Visueel


@