Een koe is een dier dat in een kudde leeft met een sociale structuur. Binnen elke kudde leven de dieren zich uit in spelgedrag, hiërarchisch gedrag, vriendschapsbanden, voortplantingsgedrag en verzorgingsgedrag. Alles bij elkaar vormt dat de sociale rangorde van de groep. Typisch kuddegedrag is het synchrone verloop van allerlei activiteiten, zoals grazen, herkauwen en schuilen. Erg mooi om te zien, te (leren) herkennen én om onderdeel te zijn van de kudde.

Een groot deel van de dagelijkse bezigheden van de koe staat in het teken van eten, herkauwen en verteren. Je zou kunnen stellen dat dit een sterk ‘naar binnen gericht proces’ is. Dit maakt dan ook dat een koe behoefte heeft aan rust, waardoor zij zich op deze vertering kan richten. Als elk gedomesticeerd dier wil zij weten waar zij dagelijks aan toe is. Regelmatige patronen in de dag passen daarbij. Daarom hanteer ik – zoals elke boer – vaste tijden en vraag ik mensen om vanaf een gepaste afstand naar het melken te kijken.

De koeien huurde ik. Toen het weide seizoen voorbij was, begin oktober, gingen de koeien terug naar de grote kudde, naar de boer waar ik de koeien van huur. Een bewuste keuze, gezien de bedrijfsopzet en de plek waar ik mobiel boer. Het lukte om alle liters biologische melk aan de man te brengen, het verhaal van de kudde uit te dragen en commitment van een vaste klantenkring te ontvangen. Aangezien steeds meer mensen de route naar de melktap en koeien wisten te vinden (en waarderen), heb ik medio augustus een paar koeien ‘toegevoegd’ aan de kudde.

Bovenstaande is deels afkomstig uit het boek ‘Een koppel koeien is nog geen kudde’
(Louis Bolk Instituut).

foto’s: Veenstra Visueel

AUKJE – 3287

Aukje heeft een zacht en rustig karakter, ze is een koe ‘die niet opvalt’ en het heel goed doet. In de melkstal staat ze altijd links, ze is voorzichtig en volgt de rest. In voetbaltermen omschreven: een heel betrouwbare linksback.

IDA – 3190

Ida is een allemansvriend, maar ook wat onstuimig in haar gedrag. Ze is een ‘guste koe’, wat betekent dat ze niet drachtig is. Ida is de zus van andere Ida, als je goed kijkt zie je dat ze hetzelfde type hoorns hebben. Deze Ida zeker weten een verdediger, die af en toe een kaart pakt (een soort Tagliafico). .

IDA – 3243

Ida is een volgzame, en tegelijkertijd temperamentvolle, koe. Ze staat altijd rechts in de melkstal. Als het Ida te lang duurt voordat Natas uit de melkstal stapt dan maakt ze dit subtiel duidelijk. Ida is absoluut een pro-actieve middenvelder.

KADELLETJE – 3116

Kadelletje is een heel makkelijke koe, rustig in de omgang en ze wil graag veel melk geven. Ze is een harde werker, maakt veel meters op het veld; maar weinig mensen hebben het door. Een hele mooie, MRIJ typische koe, die erg in balans is.

KNOFJE – 3229

Knofje is de aanvoerder, een aanvaller én ze neemt de boel op sleeptouw. Als Knofje niet komt, dan komt de rest ook niet. Ze staat altijd links voor in de melkstal en treuzelt soms met uitstappen. Knofje is bovendien de meest opvallende koe van het stel, inmiddels heb ik van veel voorbijgangers (en per mail en social media) complimenten over haar ontvangen.

MIES – 3265

Mies is een robuuste en sterke koe die in de voetballerij een perfecte voorstopper zou zijn. Ze vindt het fijn om geborsteld te worden en staat altijd achter Knofje in de melkstal. Mies is een heel ‘constante koe’, ze oogt eigenlijk elke dag hetzelfde en je maakt haar ‘de pis niet lauw’.

NANNY – 3251

Nanny is een rustige koe en komt uit een enorm goede koeienfamilie, met koeien die heel oud zijn (geworden). Ze loopt en trekt veel op met Mies en Aukje, in de melkstal staat ze rechts achterin. Nanny is een evenwichtige en charmante middenvelder.

NATAS – 4553

Natas is de oudste koe van het stel. Ze is knuffelig, houdt van een camera en is dominant in de positieve zin van het woord. Samen met Knofje komt ze altijd als eerste naar de melkstal toe. Natas zou in de voetbalwereld bekend staan als ‘onvoorspelbare spits’ en soms ook ‘luie spits’.

ROSETTA – 4548

Rosetta is een eigenzinnige koe, die veel samen optrekt met Natas. Soms super volgzaam, soms heel koppig. In het voetbalveld zou zij perfect tot haar recht komen in de voorhoede. Ze is een echte Rosetta en een echte MRIJ in haar doen en laten.


@