De kudde is te vinden in het gebied ‘De Dijklanden’, aan de stadsrand van Zwolle. Ik huur de weilanden via Coöperatie De Zwolse Stadslanderijen van de Gemeente. De weilanden op ‘De Dijklanden’ zijn tot aan 2021 zeker beschikbaar voor (stads)landbouw. Op de percelen waar ik de kudde weid gaat mijn aandacht uit naar de ontwikkeling van biodiversiteit. Op deze gronden groeien wilde planten, kruiden en diverse soorten grassen en bloemen. De mest van de koeien zorgt voor volop leven door insecten en is goede voeding voor een gezonde bodem.

De melktap vind je op de Dijklandhoeve. Dit erf met groene landerijen ligt aan de rand van de wijk Aa-landen en vormt de toegang tot het natuurgebied aan de noordzijde van de stad, langs het Westerveldse bos, het Zwarte Water en de Vecht. Op de Dijklandhoeve vind je bovendien een biologische fruittuin en bloementuin, waar je op vrijdag en zaterdag kunt plukken. Ook kun je in de boerderijwinkel terecht voor een compleet versassortiment van collega-boeren en tuinders van de Zwolse Stadslanderijen.

Ik geloof er in dat elke stad floreert bij een mobiele melkerij aan de stadsrand. Juist door koeien buiten te melken – én zo dus echt zichtbaar te zijn – maken mensen kennis met de koe en het echte verhaal achter melk. Daarnaast zie ik dat koeien in de wei waarde brengen in het landschap. Niet alleen voor de insecten en boerenlandvogels, maar absoluut ook voor de mens. Ik verwonder me over het aanbod vrijwilligers die wel willen meehelpen en voor hoeveel mensen een ‘ommetje langs de koeien’ onderdeel is geworden van een dagelijks of wekelijks ritueel.

foto’s: Veenstra Visueel


@